Even stilstaan bij de loonkloof

Afgelopen maandag, op 14 november, was het Equal Pay Day: vanaf deze dag werken vrouwen de rest van het jaar symbolisch voor niets. Waarom verdienen vrouwen nog altijd zoveel minder dan mannen en hoe pakken we dit aan?
Leestijd 2 minuten — Di 15 november 2022

Het lijkt een dag als alle andere, 14 november. Maar niets is minder waar: vanaf deze dag werken vrouwen de rest van het jaar symbolisch onbetaald. Op Equal Pay Day is er nog 13% van het jaar te gaan, en dit is precies de hoogte van de loonkloof in Europa. Even rekenen en je ontdekt wat dit betekent: vrouwen verrichten ieder jaar 34 dagen (7 weken) onbetaald werk. De FNV moedigde vrouwen al aan om op Equal Pay Day hun status in te stellen op out of office, om aandacht te vragen voor dit probleem.

Waarom verdienen vrouwen nog steeds zoveel minder dan hun mannelijke collega’s? Dat komt doordat ons werk ooit is ingericht door mannen, voor mannen. De effecten hiervan werken tegenwoordig ook door in de maatschappij: zo is de norm dat mannen de hoofdkostwinners zijn en vrouwen zich meer bezighouden met zorgtaken en onbetaald werk (zoals het huishouden). Ook groeien vrouwen minder snel door naar managementfuncties, omdat ze bijvoorbeeld te maken krijgen met zwangerschapsdiscriminatie.

Behoorlijk wat werk aan de winkel, dus. Om de loonkloof te dichten moeten we extra aandacht besteden aan de ongelijkheid van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Daarom kondigde Minister Van Gennip (van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op Equal Pay Day aan te starten met een maatschappelijke dialoog over de loonkloof en genderongelijkheid op de werkvloer. Hiermee hoopt ze (meer) gerichte maatregelen te nemen om gelijkere kansen voor vrouwen te creëren.

In It’s a man’s world spraken we met lector Artificial Intelligence & Society dr. Maaike Harbers, filosoof en socioloog dr. Marjolein de Boer en gender-activist Geerte Piening over de verschillende manieren waarop de maatschappij is ingericht op mannen. Van medische zorg tot openbare voorzieningen en van vervoer tot de arbeidsmarkt. Kijk de video hier terug!