Made in Holland Vredesdagen

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

In tijden van crisis blijkt de wapenhandel juist te floreren. Een ver-van-je-bedshow? Nee, want Nederland staat in de top vijf van wapenexporteurs. Schiphol en de havens van Rotterdam zijn belangrijke knooppunten van wapentransporten van en naar oorlogsgebieden. Veel Nederlandse wapens worden verkocht aan arme, ondemocratische landen, juist gebieden die de kans lopen verwikkeld te raken in een gewapend conflict. De gevolgen voor de lokale bevolking zijn desastreus. En dat terwijl diezelfde landen miljoenen euro's aan ontwikkelingshulp ontvangen.

Wat voor rol speelt Nederland precies in de internationale wapenhandel? Welke partijen binnen en buiten Nederland zijn betrokken bij de wapenhandel en financiering hiervan? Onze eigen pensioen- en spaargelden worden vaak indirect via leningen in wapens belegd. Nederlandse hightech en chemische producten worden gebruikt in conflicten. Hoe raken de onder- en de bovenwereld met elkaar verweven? Wie voelt de urgentie om hier een einde aan te maken? Praat mee met wetenschappers en deskundigen.

De Universitaire Vredesdagen zijn in het leven geroepen door Nobelprijswinnaars die vinden dat wetenschappelijke kennis vooral bijdraagt aan oorlogsvoering. De UU organiseert dit symposium jaarlijks met de studentenvereniging voor internationale betrekkingen (SIB) en ontwikkelingsorganisatie Oikos om te laten zien hoe kennis kan worden ingezet voor vrede.

Workshop 1 Filmvertoning 'Devil's Bargain' met debat o.l.v. Ton vd Brandt
Workshop 2 ZEMBLA-documentaire Het Clusterbomgevoelmet debat
Workshop 3 Maak kennis met de Oxfam Novib: Control Arms Campagne
Workshop 4 Doe mee met de Oikos: Dialogue for peaceful changemethode

Middagprogramma
Het symposium begint om 16.00 uur met een openingslezing door Ko Colijn (Clingendael). In workshops kun je daarna kennismaken met de Dialogue for peaceful changemethode (o.l.v. Jaap van der Sar en Roos Lombo, Oikos) en de Control Arms Campagne (Arjan El Fassed, Oxfam Novib). Praat mee over de documentaire Devil's Bargain o.l.v. mr. Ton van den Brandt (Internationaal Recht, UvA) over de grote gevolgen van de handel in kleine wapens. Het beleggingsbeleid van pensioenfondsen staat centraal in de workshop n.a.v. de ZEMBLA documentaire Het Clusterbomgevoel met Kris Douma (Pensioenfondsbestuurder, MN Services) en Miriam Struyk en Roos Boer (beiden van IKV Pax Christi).

Avondprogramma
Drs. Frank Slijper (Campagne tegen Wapenhandel) geeft om 19.30 uur een inleiding op de discussie omtrent Nederland en de wapenhandel. Keynote speaker prof. dr. Hans Achterhuis stelt om 20.00 uur de fundamentele vraag of geweld een niet weg te denken menselijk fenomeen is. Hij verzet zich tegen een rationele manier van omgaan met geweld die opgang doet bij beleidsmakers. Discussieer na afloop mee o.l.v. prof. dr. Georg Frerks (Centre for Conflictstudies, UU).

In samenwerking met...

SIB

Stichting Oikos