Schuurmans

Prof. dr. Marieke Schuurmans

Verplegingswetenschapper
2 opnames
Prof. dr. Marieke Schuurmans is sinds mei 2009 hoogleraar Verplegingswetenschap aan de Universiteit Utrecht en sinds 2002 lector Verpleegkundige en Paramedische Zorg aan de Hogeschool Utrecht.

Schuurmans studeerde gezondheidswetenschappen, met als afstudeerrichting verplegingswetenschap, aan de Universiteit Maastricht. Aansluitend doorliep zij een verkorte opleiding tot verpleegkundige aan de Hogeschool Nijmegen. Sinds 1990 is
zij werkzaam bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht waar zij diverse functies vervulde als verpleegkundige, verpleegkundig specialist en leidinggevende Geriatrie, onderzoeker en docent Verplegingswetenschap.

In 2001 promoveerde zij op een onderzoek naar herkenning van het delirium door verpleegkundigen. Haar onderzoeksprogramma richt zich op het behoud van dagelijks functioneren van mensen, in het bijzonder ouderen, met chronische aandoeningen. Zij publiceert regelmatig over aspecten van de zorg voor ouderen, ook verzorgde zij vele lezingen en lessen, nationaal en internationaal, op dit terrein. Marieke Schuurmans is lid van de Gezondheidsraad.