Humor: in goede en slechte tijden

Over

Humor is een veelzijdig en ambivalent dier. Humor is pesten, humor is satire en humor is troost. En het komt te allen tijde op. Juist in donkere dagen zoals nu, zoeken we een glimlach. Een goede grap of een gevatte meme is een welkome vriend die je even kan onttrekken aan de duistere sterftecijfers of de verdrietige verhalen. Maar een grol kan ook vervreemdend en pijnlijk zijn als hij van aard of vorm niet prettig is, en soms zijn ze too soon.

Humor is dus een dubbelhartig en heel subtiel signaal. Onderzoek naar humor doen is daarom ook niet makkelijk. Deze coronacrisis biedt de mogelijkheid om humor beter onder de loep te nemen. Communicatiewetenschappers Mark Boukes (UvA) en Giselinde Kuipers (KU Leuven) startten onlangs een onderzoek specifiek naar coronagrappen. “Nu iedereen het over één en hetzelfde onderwerp heeft, wordt ook het gebruik van humor in de dagelijkse communicatie van mensen veel zichtbaarder, en dus beter te onderzoeken,” valt op de webpagina van de UvA te lezen. Hoe ontwikkelt de humor zich? En hoe verschilt dat tussen landen? Hiervoor openden de onderzoekers een portaal waar in tientallen talen memes gedeeld kunnen worden. Iedereen kan de memes die bij hem of haar langskwamen rollen hier uploaden om bij te dragen aan het onderzoek.

Deze week zochten we in ons archief naar de wetenschap van humor. Wat is humor? Wanneer zetten we het in, en om welke reden?  Hoe cultuurgebonden is een grap? En kunnen we ooit ouwehoeren met een robot?