Japanese society and education: behind a modern mask

Voorbeeldig opgroeien

Duur 0:45:00 — Wo 29 september 2010

Japanese society and education: behind a modern mask

Kinderen en jongeren die zich afsluiten van hun familie en de buitenwereld, een gebrek aan zelfvertrouwen en een hoog depressie- en zelfmoordcijfer bepalen het beeld van de Japanse jongere.

Kinderen en jongeren die zich afsluiten van hun familie en de buitenwereld, een gebrek aan zelfvertrouwen en een hoog depressie- en zelfmoordcijfer bepalen het beeld van de Japanse jongere. De cijfers liegen er niet om. Bijna 30% van de Japanse vijftienjarigen voelt zich eenzaam, tegenover 2,9% van hun Nederlandse leeftijdgenoten. Hoe kan dat? De snelle overgang van een totalitair regime naar democratie na de Tweede Wereldoorlog, de enorme industriële ontwikkeling en verstedelijking hebben hiermee te maken, zo betoogt Drs. Naoko Richters. Is dat moderne, westerse uiterlijk van bijvoorbeeld Tokio niet een masker? En gaat daarachter niet een premoderne Japanse mentaliteit schuil?

Spreker

Over deze serie

Voorbeeldig opgroeien

De idealen die op kinderen worden geprojecteerd, zeggen veel over de tijd en cultuur. Moeten je kinderen vrijlaten of strak houden? Praat mee over de historische en culturele wortels van opvoeding.