De cultuur van misdaad

Verkenners in de wetenschap

Duur 0:45:00 — Wo 13 oktober 2010

De cultuur van misdaad

Antropologe prof. dr. Dina Siegel (Criminologie, UU) duikt de wereld achter de misdaad in om de statistieken te kunnen begrijpen.

Antropologe prof. dr. Dina Siegel (Criminologie, UU) duikt de wereld achter de misdaad in om de statistieken te kunnen begrijpen. Hoe onderzoek je als criminoloog gesloten en onbereikbare groepen, zoals de maffia of handelaren in diamanten? Hoe kom je achter de geheimen, gedragscodes, rituelen en motieven van criminelen, illegale entrepreneurs of geheime genootschappen? Waar anderen vooral gebruik maken van strafdossiers en grootschalige statistieken, waaraan allerlei conclusies worden verbonden, richt prof. Siegel zich op het verband tussen misdaad en cultuur en duikt zij als antropologe de wereld van de misdaad in. Zij legt het accent op groepen, fenomenen en percepties om de mens achter de crimineel (en het slachtoffer) te begrijpen. Dina Siegel onderzocht verschillende vormen van georganiseerde misdaad. Zij publiceerde over de Russische maffia, vrouwenhandel, drugssmokkel, terrorisme, en criminaliteit in diamanten industrie. Haar onderzoek wordt verrijkt door gegevens uit interdisciplinaire bronnen, zoals geschiedenis, literatuur, architectuur, kunst en muziek. Geheimen, codes en rituelen vertellen wat cijfers verhullen.

Spreker

Over deze serie

Verkenners in de wetenschap

Een Nobelprijswinnaar at een broodje bij een lezing van een andere vakgroep en kwam daar op zijn winnende idee. Verruim ook je blik door verder dan je eigen grenzen te kijken en ga met Studium Generale op verkenning.