[kort] - Scheres - Blauwdruk

Verkenners in de wetenschap

Duur 0:45:00 — Do 11 november 2010

[kort] - Scheres - Blauwdruk

Prof. dr. ir. Ben Scheres (Moleculaire Genetica, UU) doet onderzoek naar stamcellen in planten en stelt dat ze ons veel leren over de gezondheid van vlieg, muis en mens.

Prof. dr. ir. Ben Scheres (Moleculaire Genetica, UU) doet onderzoek naar stamcellen in planten en stelt dat ze ons veel leren over de gezondheid van vlieg, muis en mens. Stamcellen zijn de cellen waaruit alle andere celtypen ontstaan. In principe hebben alle cellen in een organisme hetzelfde erfelijk materiaal. Hoe is het dan mogelijk dat daaruit zoveel variatie en orde ontstaat? Bij het lezen van het boek Gödel, Escher, Bach dacht Scheres, 'zo zit dat in de natuur ook' - op basis van relatief eenvoudige regels ontstaan complexe ordeningen door middel van feedbackmechanismen (biologische klok). Dit is intuïtief moeilijk te bevatten en daarom zoekt Scheres samenwerking met wiskundigen en modellenbouwers. Zo kon hij als eerste ter wereld het mechanisme voor stamcelorganisatie beschrijven in planten. Dit geeft inzicht in normale en ontspoorde groei en ontwikkeling bij mens en dier en nog fundamenteler binnen welke door de biologie aangegeven grenzen, gezond leven op aarde zich afspeelt.

Spreker

Over deze serie

Verkenners in de wetenschap

Een Nobelprijswinnaar at een broodje bij een lezing van een andere vakgroep en kwam daar op zijn winnende idee. Verruim ook je blik door verder dan je eigen grenzen te kijken en ga met Studium Generale op verkenning.