De waarde van wetenschap

Verkenners in de wetenschap

Duur 0:45:00 — Wo 27 oktober 2010

De waarde van wetenschap

Mr. drs. Jan Staman (directeur Rathenau Instituut, dierenarts en jurist) gaat in op de waarde van wetenschap in economische en maatschappelijke termen.

Mr. drs. Jan Staman (directeur Rathenau Instituut, dierenarts en jurist) gaat in op de waarde van wetenschap in economische en maatschappelijke termen. De waarde van wetenschap meetbaar maken, kan dat wel? En kennis om de kennis is dat ook wat waard? Jan Staman (Directeur Rathenau Instituut) spreekt over het onderzoek dat zijn instituut doet voor politiek en publiek om de waarde van wetenschap in economische en maatschappelijke termen te duiden. De maatschappij wil steeds meer dat alleen het beste onderzoek geld krijgt. Het Rathenau Instituut publiceerde recent in opdracht van de overheid een rapport dat laat zien dat vaak achteraf pas duidelijk is wie de besten zijn en welk onderzoek tot een doorbraak leidt. Is sturing dan contraproductief en moet de wetenschap alle vrijheid krijgen? Volgens Staman is het toch mogelijk expliciete en impliciete criteria op te stellen om te bepalen welk onderzoek belangrijk is. En hoe staat het met de vrijheid van wetenschap? Staman stelt zich graag op als advocaat van de duivel om publiek, wetenschappers en beleidsmakers beter na te laten denken over het belang van wetenschap voor de samenleving.

Spreker

Over deze serie

Verkenners in de wetenschap

Een Nobelprijswinnaar at een broodje bij een lezing van een andere vakgroep en kwam daar op zijn winnende idee. Verruim ook je blik door verder dan je eigen grenzen te kijken en ga met Studium Generale op verkenning.