In naam van de wetenschap

Op 't randje

Duur 0:45:00 — Wo 6 februari 2013

In naam van de wetenschap

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) noemt zichzelf het 'forum, geweten en de stem' van de wetenschap en waarborgt de kwaliteit en de belangen van de wetenschap.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) noemt zichzelf het 'forum, geweten en de stem' van de wetenschap en waarborgt de kwaliteit en de belangen van de wetenschap. Maar hoe oordeel je over onderzoek dat zo ver vooruit is dat je het niet in kan schatten? Niemand dacht dat je stamcellen kon kweken, toch gebeurde het. Hoe kies je je doel en hoe zeker moet je zijn om werk te publiceren waarmee je de eerste bent? Intuïtie en emotie zijn hierbij heel belangrijk, en ontwikkel je vooral tijdens je opleiding en in de onderzoekspraktijk. De KNAW is verder waar nodig de aanjager van ethische discussie tussen wetenschappers en spoort aan tot dialoog tussen wetenschap en maatschappij. Clevers geeft zijn visie als president van de KNAW maar ook als wetenschapper zelf over wat wetenschap is.

Spreker

Over deze serie

Op 't randje

Wat mag je als wetenschapper en wat niet? Wie bepaalt wat wetenschap is? Welke taboes zijn er? Acht lezingen en een film over de alsmaar bewegende grenzen van de wetenschap.