Science Café: Vrije wil

Science Café Utrecht

Duur 1:35:53 — Ma 9 mei 2022

Science Café: Vrije wil

Kunnen we criminelen verantwoordelijk houden voor hun misdaden als vrije wil niet bestaat? Met o.a. psychiater en filosoof prof. Gerben Meynen.

Het is een eeuwenoud vraagstuk: bestaat de vrije wil? De nieuwste onderzoeken uit de neuropsychologie laten zien dat ons brein al een besluit neemt voordat we iets doen. De vrije wil lijkt een illusie. Maar ligt het echt zo simpel? Wat betekent dit voor de verantwoordelijkheid die we dragen voor ons eigen gedrag? Kunnen criminelen bijvoorbeeld nog wel gestraft worden voor hun misdaden als de vrije wil niet bestaat?

We gaan in gesprek met filosoof dr. Niels van Miltenburg (UU), neuropsycholoog prof. Sarah Durston (UMC Utrecht) en psychiater en filosoof prof. Gerben Meynen (UU). Cabaretière Janneke Jager verzorgt als zingende columniste een intermezzo op haar ukelele.

In samenwerking met TivoliVredenburg.

Sprekers

Over deze serie

Science Café Utrecht

Hoe komen we samen uit de wooncrisis? Wat zijn de oorzaken van een depressie? En wie is er verantwoordelijk voor de vervuilde lucht die wij inademen? In het Science Café zoeken we samen met wetenschappers naar antwoorden.