Snaartheorie

De kracht van een onbewezen theorie
Leestijd 2 minuten — Vr 22 juli 2011

De snaartheorie is een nog onbewezen theorie. Er zijn wiskundigen die geloven in de waarheid van deze hypothese maar er zijn ook een hoop sceptici. De theorie probeert vier natuurkrachten bij elkaar te brengen in 1 samenvattende theorie. Deze krachten zijn 1. zwaartekracht, 2. elektromagnetische kracht, 3. zwakke en 4. sterke kernkracht. Kernkrachten zorgen onder andere voor uitwisseling van energie en massa tussen deeltjes.

Prof. Dr. Robbert Dijkgraaf beschrijft op de website van de UvA de snaartheorie als volgt “Snaartheorie is de extreemste vorm van theoretische fysica en de belangrijkste kandidaat voor een kwantummechanische beschrijving van de zwaartekracht. Dat is nodig omdat de huidige theorieën, in het bijzonder de relativiteitstheorie, onvolledig zijn. De snaartheorie werkt niet met elektronen of quarks maar met een soort mini-elastiekjes die op allerlei wijzen kunnen trillen. Alle verschillende elementaire deeltjes om ons heen zouden dan ontstaan als de trillingen van een enkele snaar, zoals de boventonen van een vioolsnaar. Op deze wijze is het mogelijk ook de zwaartekracht volgens de wetten van de kwantummechanica te beschrijven. Met dat uitgangspunt kan de snaartheorie bijvoorbeeld extreem zware én erg kleine objecten beschrijven, zoals zwarte gaten en het heelal vlak na de oerknal.”

De snaartheorie is experimenteel moeilijk te verifiëren omdat de huidige techniek nog niet klaar is om op zo'n kleine schaal experimenten te doen. Volgens Dijkgraaf is de snaartheorie op dit moment de beste hoop om antwoord te krijgen op grote vragen uit de natuur. “Bijvoorbeeld wat er rond de oerknal gebeurde en wat de ultieme beschrijving is van ruimte en tijd, materie, zwarte gaten en de krachten van elementaire deeltjes bij hoge energie. Snaartheorie is echter allereerst een intellectuele speurtocht, eerder dan een definitieve theorie van alles. Als één ding duidelijk is geworden de afgelopen jaren, met alle nieuwe resultaten, is het wel hoeveel we niet weten over de wereld van elementaire deeltjes en de kosmos. Hoeveel vragen er nog te stellen zijn.”