Savant Daniel Tammet

Leestijd 1 minuut — Vr 25 november 2011

Daniel Tammet (geboren in 1979 in Engeland) is een schrijver met het syndroom van Asperger en hij heeft het savant syndroom. Een savant is iemand die een hoge intelligentie heeft op een bepaald gebied. Deze intelligentie is zo hoog dat een persoon met dit syndroom onwaarschijnlijke prestaties kan leveren. De savant Stephen Wiltshire kon bijvoorbeeld een compleet gedetailleerd panorama tekenen van Rome na een helikoptervlucht van 45 minuten. Dit kun je terugzien in dit YouTube filmpje.

Daniel Tammet heeft ook bijzondere eigenschappen door het savant syndroom. Hij ziet de eerste 10.000 positieve getallen elk in een andere kleur, vorm, textuur en gevoel. Hij ziet de uitkomsten van moeilijke berekeningen in een soort kleurrijke landschappen. Bovendien kan hij ook voelen of een getal priem is of niet. Een priemgetal voelt als lelijk en een deelbaar getal voelt mooier. Hij zegt bijvoorbeeld over het getal 25 dat het een soort getal is dat je uit zou nodigen op je verjaardagsfeest. Tammet is tevens recordhouder bij het snelst en de meeste decimalen opnoemen van pi. Hij kon 22.514 decimalen opnoemen in 5 uur en 14 minuten.

Tammet kan ook heel snel talen leren. Hij spreekt inmiddels Engels Spaans, Frans, Duits, Fins, Litouws, Roemeens, IJslands, Welsh en Esperanto. Hij leerde IJslands zelfs in 1 week spreken bij wijze van een weddenschap. Daniel Tammet heeft ook een eigen taal ontwikkeld: het Mänti. Voor bewijs van deze ongelofelijke eigenschappen, kun je dit YouTube filmpje bekijken.