Lijstje: favoriete lezingen uit 2011 van Rick Berends

Keuze van Rick Berends:
Leestijd 2 minuten — Za 24 december 2011

Lunch Broodje Brein, Lichaam en geest: Hemmo Drexhage
De afgelopen jaren is het brein ontzettend 'in' geraakt. De kreet 'wij zijn ons brein' kwam je op een gegeven moment overal tegen. Descartes' pleidooi voor een streng onderscheid tussen lichaam en geest mag dan wel achterhaald zijn, over de claim dat wij niets meer dan ons brein zijn kan je ook redelijkerwijs twijfelen. Ik vind het een boeiend debat omdat het thema aan zoveel aspecten raakt: de gezondheidszorg, filosofie, technologie (kunstmatige intelligentie), het recht en niet in de laatste plaats de geesteswetenschappen in het algemeen omdat het gaat over hoe we onszelf begrijpen.

De lezing van Hemmo Drexhage was de eerste in de lunchlezingenreeks over de verhouding tussen lichaam en geest. Zijn lezing was een beetje provocerend en zette aan tot debat ('psychiaters bevinden zich nog in de Middeleeuwen'), bevatte nieuws voor mij (het immuunsysteem hangt samen met psychische aandoeningen) en was een duidelijke illustratie bij de noodzaak van interdisciplinariteit (de psychiatrie en immunologie zijn nauw op elkaar betrokken). Oordeel zelf; kijk hier de lezing terug.

4 mei herdenkingslezing: Rob Riemen
Afgelopen 4 mei was de eerste keer voor mij dat ik bij de herdenkingslezing was. Door de sfeer van de herdenking en de muziek van Ralph Rousseau kreeg deze lezing een extra laag die het inhoudelijk sterke verhaal aanvulde. Rob Riemen voelde deze sfeer goed aan, is erudiet en vertelde een mooi verhaal. Precies waar ik op dat moment op zat te wachten. De lezing is helaas niet opgenomen, maar bekijk het interview met Rob Riemen over de lezing en lees een uitgebreid verslag hier.

Het Grote Media Debat, Media en conflict: Christ Klep, Thomas Loudon, Joeri Boom en Beatrice de Graaf
Dat de media invloed uitoefenen op wat we vinden en doen is duidelijk. Maar hoe dit in zijn werk gaat, wat we eraan kunnen doen en welke implicaties dit heeft in de praktijk komt niet vaak aan bod. Dat maakte de lezingen in de reeks Het Grote Media Debat interessant. De combinatie van wetenschappelijk deskundigen (dr. Christ Klep en dr. Beatrice de Graaf in dit geval) en praktijkdeskundigen (Joeri Boom en Thomas Loudon) werkte erg goed in het debat. Ze vulde elkaar goed aan zonder het allemaal met elkaar eens te zijn. Dat is niet altijd het geval als je wetenschappers en mensen uit de praktijk naast elkaar zet. De anekdotes van Joeri Boom over Afghanistan waren ronduit spannend en de column van Beatrice de Graaf was ijzersterk. Kijk het debat hier terug.