Time-lapsefilmpjes en de wetenschap van tijd

Hoe kan het zijn dat 'timelapsen' zo populair is?
Leestijd 1 minuut — Di 1 mei 2012

De Utrechtse filmmaker Frans Hofmeester maakte een time-lapsefilmpje waarin je zijn kinderen, de inmiddels twaalfjarige Lotte en de negenjarige Vince, van nul tot nu kunt zien opgroeien. De fragmenten die hij elke week van ze opnam plakte hij achter elkaar en componeerde er muziek bij. Het resultaat heeft na enkele dagen op YouTube al ruim 4 miljoen hits. Zijn vertederende filmpje is niet het eerste time-lapsesucces op internet: eerder gingen 'compilatiefilmpjes' van groeiende baarden, zwangere buiken en chronologische familieportretten de wereld over. Hoe kan het zijn dat 'timelapsen' zo populair is? Volgens de Volkskrant is het te danken aan de combinatie van nieuwe media, onze fascinatie voor de vliedende tijd en internet. Maanden en jaren worden teruggebracht tot enkele minuten waarin je ziet hoe tijd de figuranten in de filmpjes verandert. In de serie Tijd spraken onderzoekers uit verschillende disciplines van biologie tot geschiedenis over de wetenschap van tijd. Kijk bijvoorbeeld de lezing van prof. dr. Dick Swaab over Tijd in het brein terug, prof. dr. Renate Loll die vraagt: Was there a 'Time' before the Big Bang? of het compilatiefilmpje Tijd.