De bouwstenen voor de toekomst

Iedereen die na 1985 is geboren zal zich moeilijk een wereld zonder laptops en mobieltjes kunnen voorstellen.
Leestijd 1 minuut — Vr 27 juli 2012

De bouwstenen voor deze elektronica worden steeds kleiner. Wie weet wat de toekomst ons nog zal brengen? Op de website fastfacts.nl sprak prof. dr. ir. Wilfred van der Wiel over nieuwe concepten en materialen op nano-niveau. Hij geeft in onderstaande korte video uitleg over wat nano inhoudt, hoe klein maar ook hoe groots nano is en hoe de wereld eruit zou kunnen zien na het volgende elektronische mirakel.

Bij Studium Generale gaf prof. dr. Bert Koopmans samen met prof. dr. Andries Meijerink de lezing 'Hedendaags futurisme Nano voor straks' in de lunchlezingenreeks 'Hedendaags futurisme' over de wondere wereld van de nanotechnologie. Met behulp van nanotechnologie kunnen wetenschappers op atomaire en moleculaire schaal deeltjes manipuleren om materialen te creëren met de gewenste eigenschappen en functionaliteiten. Zo is de harde schijf van een computer een nanotechnologische toepassing. De eerste harde schijf uit 1956 bestond uit zestig schijven en woog duizend kilo. Dat bakbeest van een apparaat kon 4.4 MB opslaan, de grootte van een paar digitale foto's. Wil je de lezing van Koopmans en Meijerink helemaal terugzien en horen, klik dan hier.