De dienstbare financiële sector

Dat het crisis is dat weten we nu wel; negatieve berichten over de financiële situatie in binnen- en buitenland overspoelen ons in de media.
Leestijd 1 minuut — Zo 1 juli 2012

In Nederland gaat het nog goed, in Griekenland en Spanje is de situatie kritiek. Toch verschijnt er soms ook goed nieuws in deze barre tijden: mensen bedenken zich op dit soort momenten hoe ze willen bankieren. Ze zoeken een katalysator van verandering en een dienstbare financiële sector. Hierover vertelde dhr. Blom tijdens een bijeenkomst in de lezingenreeks 'Sustainable Finance Lab'. Banken hebben, nog meer dan 'gewone' bedrijven, een belangrijke maatschappelijke functie: ze beheren tegoeden, regelen het dagelijkse betalingsverkeer, maken het mogelijk om te sparen en te lenen en zo consumptie en investeringen te spreiden door de tijd. Voor de crisis was deze maatschappelijke taak naar de achtergrond geschoven, maar door de crisis wordt het weer belicht. Het maatschappelijk nut moet weer het criterium worden, als een bank ten onder dreigt te gaan moet deze daarom dus gered worden. Of zoals Blom het verwoordde: "Banken zijn te belangrijk om aan bankiers over te laten". Wil je weten hoe de verduurzaming van de financiële sector dan invulling moet krijgen? Kijk de hele lezing hier terug.