Het populisme verliest

Op donderdag 13 september, de dag na de verkiezingen, kopte de Volkskrant ‘Het midden is terug’.
Leestijd 1 minuut — Ma 17 september 2012

Na vele speculaties bleek de uitslag ongekend: VVD en PvdA gingen er met het merendeel van de stemmen vandoor. De Partij van de Vrijheid en de SP, bleven achter. Waar de PVV in 2010 nog 24 zetels scoorden, werden er nu slechts 13 toebedeeld aan de partij. De SP bleef, ondanks de eerdere voorspellingen, gelijk met opnieuw 15 zetels. De PVV reageerde op deze uitslag met: “De kiezer heeft gesproken.”

Het lijkt erop dat het populisme zijn populariteit onder de kiezers heeft verloren. Echter, het populisme als politieke stroming kent ups and downs. Prof. dr. Maarten van Rossem sprak in september 2010 over het populisme. Wat is de herkomst van het populisme, en hoe moeten we dit plaatsen op het politieke speelveld? Bekijk de vierdelige lezingenreeks.