Over de grens

'We hebben geen voetbalprobleem maar een Marokkanenprobleem', twitterde Geert Wilders naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.
Leestijd 1 minuut — Ma 10 december 2012

Drie jongeren worden ervan verdacht de man te hebben doodgeschopt. Na enkele dagen kwam naar buiten dat het blijkt te gaan om twee Marokkaanse jongens en een Antilliaanse jongen. Koren op de molen van Wilders dus. Maar ook uit andere hoeken verschijnen berichten in de media dat geweld op het voetbalveld vaker gepleegd wordt door Marokkanen of 'allochtonen'.

De kwestie van afkomst en etniciteit komt vaak bovendrijven als er gesproken wordt over problematische jongeren. In het programma Pauw en Witteman (05-12-2012) spraken prof. dr. Micha de Winter en journalist Abdeljalil Kaddour over het voetbalgeweld. Daarin gingen ze in op de discussie: is het een Marokkanenprobleem of kan het net zo goed voorkomen bij autochtone jongeren? En in hoeverre speelt de leeftijd en opvoeding van de jongens een rol bij geweldpleging? Er zijn immers ook veel volwassenen die tijdens een wedstrijdje door het lint gaan. Bij Studium Generale gaf prof. dr. Josine Junger-Tas antwoord op de vraag of herkomst van invloed is op jeugdcriminaliteit. Maken alle jongeren, Nederlands of allochtoon, evenveel kans om crimineel gedrag te vertonen? Kijk de lezing van Junger-Tas hier terug.