De Oscars

Gisteravond was de uitreiking van de belangrijkste filmprijzen, de Oscars.
Leestijd 1 minuut — Ma 25 februari 2013

De genomineerden vielen grofweg in te delen in twee kampen: de grootse historische gebeurtenissen en de films die klein menselijk leed tonen. De afschaffing en ernst van de slavernij staat centraal in Django Unchained en Lincoln, de speurtocht naar Osama Bin Laden (en de ondervragingstechnieken van verdachten) in Zero Dark Thirty en het bevrijden van politieke gijzelaars in Argo. Aan de andere kant zijn daar Silver Linings Playbook over het omgaan met een psychologische stoornis, Amour over de aftakeling die hoort bij dementie en Beasts of the Southern Wild over de nasleep van orkaan Katrina in het diepe zuiden van Amerika gezien door de ogen van een 6-jarig kind. Grote controversiële onderwerpen, maar ook het gewone leven, stonden in de schijnwerpers. Hieruit blijkt dat Hollywood niet alleen op fantasie leunt.

In de lezing 'Alles is theater' van dr. Sigrid Merx spreekt zij over de rol van media en theater in onze maatschappij, maar ook over de rol van de maatschappij in de media en theater. Steeds meer laat de media, die vroeger vooral gebruikt werd om spektakel te brengen, het alledaagse leven zien. Dat zien we dus ook terug in Hollywood, al is het natuurlijk belangrijk dat de Amerikaanse filmindustrie met haar immense bereik grote vraagstukken blijft verfilmen en ongemakkelijke vragen stelt. De lezing in de reeks van 'Spel in de wetenschap', kijk je hier terug. Wie er uiteindelijk met de gouden beeldjes vandoor gingen, zie je hier.