De beste premier

Wie is de beste premier van Nederland sinds 1900 en waarom?
Leestijd 1 minuut — Ma 30 september 2013

Dat onderzocht de Utrechtse bestuurskundige Paul 't Hart, samen met het NRC Handelsblad, via een enquête onder experts en bezoekers van nrc.nl. Winnaar volgens de experts is Willem Drees, in de publiekspoll scoorde Ruud Lubbers het best. De initiatiefnemers wilde vaststellen wat een goede premier dan zo goed maakt en welke verwachtingen er zijn. Opvallend genoeg scoort charisma en 'visionair leiderschap' laag bij de experts, dat laatste kan splijtend werken in een toch al moeilijk te besturen land. Het hoofd koel houden tijdens een crisis en hervormingen doorvoeren is wel belangrijk. Bij Studium Generale sprak Paul 't Hart in de reeks 'Hedendaags futurisme' over wat goed politiek leiderschap is. Hij benadrukt dat reflectie, vrijheid en openheid van denken van belang zijn, maar dat hier in de huidige politiek weinig tijd voor is door realtime politics en de hypertransparantie. Nieuwe media en Wikileaks dwingen politici en instituties zich continu uit te spreken en te legitimeren. Meer weten? Kijk dan de lezing 'Het nieuwe leiderschap' terug.