Mooier, mooist

Relatief lichte cosmetische ingrepen, zoals het gezicht inspuiten met een 'filler', moeten minder laagdrempelig worden volgens minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Leestijd 1 minuut — Ma 21 oktober 2013

Zij wil maatregelen rondom puur esthetische cosmetische ingrepen, dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Reden is dat “de aandacht voor ingrepen om er mooier uit te zien” de afgelopen jaren sterk is gestegen en dat we “hebben moeten constateren dat het fout kan gaan in de cosmetische sector, met ingrijpende consequenties”. Doel is mensen beter te informeren over mogelijke risico's van deze ingrepen, ze beter te beschermen tegen onverantwoorde risico's en het verhogen van de kwaliteit van behandelaren. Tevens moet de leeftijdsnorm omhoog naar 18 jaar, zodat cosmetische ingrepen zonder medische noodzaak niet meer mogen worden uitgevoerd bij minderjarigen.

Waarom willen we eigenlijk plastische chirurgie ondergaan, worden we daar wel mooier van? Nee, zei filosoof dr. Rob van Gerwen in zijn lezing in de reeks 'Ware schoonheid'. Volgens hem creëren cosmetische ingrepen generieke personen zonder uitstraling. Ook zie je het innerlijk niet meer tot uitdrukking komen, door het platgespoten of strakgetrokken gezicht. En dat is wat lelijkheid is. Zelf onderscheidt hij drie typen schoonheid, kijk hiervoor de lezing 'Esthetica' terug.