Klimaatpaus

Rajendra Pachauri wordt wel de 'klimaatpaus' van de wereld genoemd. Pachauri is de voorzitter van het klimaatpanel IPCC.
Leestijd 1 minuut — Ma 13 januari 2014

De komende maanden presenteert hij rapporten over de gevolgen van klimaatverandering en wat daar tegen te doen is. Afgelopen weekend stond er in de NRC een groot interview met hem. Daarin gaat hij onder andere in op 'Climategate' - er stond een domme fout in een rapport, maar de IPCC bleef dit ontkennen – en de kritiek dat de IPCC te alarmistisch is als het gaat om temperatuur- en zeestijging.

Dit voorjaar gaat prof. Herman Philipse in de serie 'Klimaatverandering' in op het feit dat we het probleem al heel lang kennen, maar het blijkbaar zo complex is dat het moeilijk blijkt er wat aan te doen. Hoe komt dat? In vier lezingen met een filosofische inslag zal hij dit analyseren aan de hand van de geschiedenis, de onzekerheden en het politieke spel dat zich nu heeft ontwikkeld. In het verleden besteedden we bij Studium Generale al specifiek aandacht aan mensenrechten in tijden van klimaatverandering in de serie 'Rights to a green future', hierin sprak prof. dr. Rosemary Rayfuse over hoe wij als grote groep, namelijk de mensheid, samen het probleem moeten aanpakken. Kijk 'Collective action and the way ahead' terug.