Man en muis

Labmuizen raken gestrest door mannen
Leestijd 1 minuut — Ma 5 mei 2014

De geur van een man beïnvloedt het gedrag van muizen tijdens experimenten, het verhoogt de stressrespons en vermindert hun pijnrespons. Dit blijkt uit een recente publicatie in Nature. Als de muizen bang zijn voor mannen en niet voor vrouwen vertekent dit resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Toch hoeven niet alle voorgaande resultaten van onderzoek met muizen de prullenbak in. "Het is een verstorende factor, maar niet fataal", aldus Jeffrey Mogil, auteur van de publicatie. Frauke Ohl, hoogleraar Dierenwelzijn en Proefdierkunde aan de UU, vertelt aan de Volkskrant dat proefdieren heel gevoelig zijn voor omgevingsfactoren, maar dat ze wel kunnen wennen aan deze factoren. Dus ook aan hun verzorgers. De stress die muizen door mannen ondervinden is immers na een half uur verdwenen. Maar is het niet onnodig zielig? In de reeks 'Verkenners in de wetenschap' legde prof. dr. Frauke Ohl uit dat het voor het welzijn van dieren niet nodig is elke negatieve emotie te willen sparen. Negatieve emoties zijn tot op zekere hoogte zelfs wenselijk. Ook voor ons mensen, omdat dieren en mensen ervan kunnen leren. Meer weten over dierproeven en hoe je daarover kunt oordelen? Kijk 'Wetenschap en dierenwelzijn' terug.