Experimentenparcours

Wetenschap moet je niet alleen leren, je moet het ook ervaren!
Leestijd 2 minuten — Vr 13 juni 2014

Wetenschap bedrijven is meer dan iemand in een witte jas in het lab. Er kunnen meer mensen meedoen aan wetenschap dan je denkt! Zo bloeit de laatste jaren de citizen scienceop: een mooi samenwerkingsverband tussen wetenschapper en publiek. De onderzoekers maken hun project toegankelijk via bijvoorbeeld een website of een app. Vervolgens nodigen ze het publiek uit om mee te doen met het uitvoeren van experimenten. Op die manier kunnen ze hun ervaring en passie delen met mensen die misschien geen opleiding tot wetenschapper hebben gevolgd, maar wel benieuwd zijn naar hoe dat nu precies gaat. Wetenschap en publiek bouwen samen aan nieuwe kennis.

Nieuwsgierig geworden? Je kan je slag slaan op festival deBeschaving. Zo kun je meedoen aan allerhande proefjes, onderzoeken en experimenten. Ga op expeditie en tover je plas om in bier, verken de grenzen van je smaak, test je muziekkennis en nog heel veel meer. Want wetenschap moet je niet alleen leren, je moet het ook ervaren!

De plastap
Een koud biertje, de wc-rij ontwijken én zorgen dat er in de toekomst nog wat te eten is? Plas dan in de Plastap. Wetenschappers zijn daar blij met je plas, of in ieder geval, met het fosfaat dat daarin zit, een stof die binnenkort zeer schaars zal zijn. Dus red de mens, doe een plasje en verdien een biertje!Alles onder controle?
Is jouw brein sneller dan dat van je vrienden? Met dit spel help je de wetenschap en toets je je impulscontrole en beslisvermogen. Zo kom je meer te weten over je frontaal kwab. Snel zijn is belangrijk, maar pas op: haastige spoed is zelden goed!

Nano-supermarkt
Boodschappen doen saai? Niet in de NANO-supermarkt. Hier vind je geneeskrachtige snoep, interactieve muurverf, programmeerbare wijn en nog veel meer. Voor een innovatief, verrassend en misschien verontrustend winkelmandje moet je hier zijn. Is dit hoe jij graag boodschappen zou doen?

Hooked
Heb jij verstand van muziek? Herken het nummer en verdien punten in dit fragmentenspel. Maar let op, het gaat in dit spel niet om namen, maar om de tune. Waarom blijven sommige deuntjes zo snel hangen en wat maakt een nummer tot een succes?

Navigatielab
Mannen zijn beter in de weg vinden dan vrouwen. Of toch niet? Hoe goed zijn jouw navigatieskills? Test in dit lab je richtingsgevoel en zie wat er gebeurt als je de weg zoekt. Hoe leer jij een route uit je hoofd?

Cress-experience
Nieuwe smaken, geuren en kleuren ontdekken? Duik in deze mini-hortus, proef en verras je zintuigen! Durf je het aan?

Sleutelgatchirurgie
Stap de operatiekamer binnen en ervaar aan den lijve hoe pittig het is om ingewikkelde operaties uit te voeren. Simulaties en virtual reality maken van jou een echte chirurg. Scalpel en serious gaming gaan hand in hand!