Geheugen wissen

Lichttherapie: een nieuwe manier om herinneringen te hervormen.
Leestijd 1 minuut — Ma 28 juli 2014

Kan je herinneringen wissen met lichtstralen? Het klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om herinneringen van genetisch gemanipuleerde ratten te wissen en te reactiveren met licht. Met lichtstralen konden ze de synapsen, de contactplaatsen tussen de zenuwcellen in de hersenen, verzwakken. Hierdoor vergaten de ratten een angstige herinnering. De techniek van het versterken en verzwakken van signalen zou misschien kunnen leiden tot een behandeling voor Alzheimerpatiënten, of mensen met een angsttrauma. Dit zal waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten, ons geheugen kent namelijk nog vele mysteries.

Tijdens het X-track symposium Memory (2012) keken wetenschappers vanuit verschillende disciplines naar de laatste ontwikkelingen rondom geheugen en herinnering. We kunnen angstige herinneringen nog niet wissen, maar we kunnen ze wel minder levendig maken, zo vertelde klinisch psycholoog prof. dr. van den Hout in de lezing Treating trauma memories: the curious case of EDMR.