Google tax

Spanje keurt 'Google tax' goed
Leestijd 1 minuut — Ma 25 augustus 2014

Deze zomer besloot men in Spanje om 'Google tax' in te voeren. Deze belastingwet houdt in dat als Google News linkt naar een artikel op een nieuwswebsite, deze laatste een vergoeding daarvoor krijgt. Google noemt de nieuwswebsites hypocriet, omdat het verschijnen in Google zoekresultaten veel bezoekers genereert en nieuwssites er dus ook van profiteren. Al eerder werd Google in Duitsland en België gedwongen tot het betalen van belasting en auteursrechten, met wisselende resultaten. Google ligt wel vaker onder vuur, dat gaat van het 'recht om vergeten te worden' tot beschuldigingen over machtsmisbruik. Maar de grootschalige belastingontduiking krijgt de meeste aandacht. Vorig jaar wist het bedrijf zo'n 11,7 miljard euro aan omzet via een Amsterdamse brievenbusconstructie door te sluizen naar belastingparadijzen. Ook andere grote internationale bedrijven als Starbucks en Apple doen dit. Hoe kunnen we de belastingontduiking en andere misstanden rondom multinationals aan banden leggen en de bedrijven juridisch aansprakelijk stellen? Dat vroegen we tijdens 'Power to the people' aan voormalig onderzoeksrechter en Europarlementariër Eva Joly en advocaat Martyn Day. Ook prof. dr. Ewald Engelen gaf commentaar. Dit voorjaar organiseren we de serie 'Money, money, money' waarin sociaal-economisch historici prof. Oscar Gelderblom en prof. Joost Jonker duiken in de geschiedenis van het financiële stelsel. Zij stellen zich de vraag: is er een beter alternatief voor het huidige systeem?