De toekomst van citizen science

Citizen science verbindt wetenschap en de samenleving. De projecten wekken nieuwsgierigheid en met een smartphone op zak kan je gemakkelijk bijdragen.
Leestijd 3 minuten — Za 18 oktober 2014

Wat is er nodig om citizen science verder te ontwikkelen? Onder de vlag van haar stageproject sprak Didi van Trijp in het voorjaar van 2014 een aantal wetenschappers die dergelijke projecten hebben opgezet. Het resultaat was een breed scala aan wensen en voorspellingen voor de toekomst. In het volgende lees je de highlights uit de voorgaande blogs in deze serie.

Meetinstrument in je binnenzak

Citizen sciencebestaat in de huidige tij niet zonder een digitale omgeving. Websites, apps en games zijn de manier om een groot publiek te bereiken. Frans Snik van iSPEX laat deelnemers zelfs hun smartphone gebruiken als fijnstof-meetinstrument, en ziet hij hiervoor in de toekomst nog meer kansen. Ook Ansa Faiz van Vliegkunstenaars stelt dat technologie zal leiden tot meer betrokkenheid van burgers bij wetenschap. Haar project, waarbij met een high-speed camera de vlucht van vogels werd vastgelegd, kan mogelijk in de toekomst worden uitgevoerd met de smartphone.

Aanscherpen

Citizen science-projecten moeten de schroom wegnemen om het publiek meer te betrekken, stelt Tine de Moor van 'Ja, ik wil!'. De dialoog met het publiek helpt wetenschappers om onderzoeksvragen te verscherpen. Ook Faiz gelooft dat burgers met een andere blik kijken naar een onderzoeksproject en dat dit verrassende nieuwe data en ideeën kan opleveren. Wetenschappers wordt gevraagd te zorgen dat het algemene publiek weet waar ze mee bezig zijn. Niet alleen op nationaal niveau, maar ook op Europees niveau. Een nauwere samenwerking tussen wetenschapper en publiek wordt dus verwacht.

Samenwerking

Belangrijk is ook dat citizen science-projecten goed worden uitgevoerd. Kennisbenutting is een vak op zich, stelt Oscar Gelderblom van 'Spel van de Gouden Eeuw'. Daarom is het verstandig te bezinnen voor je begint. Samenwerking met wetenschapscommunicatie-experts is handig, zodat je als wetenschapper je publiek echt onderzoekend kunt maken.

Nieuwsgierigheid

Citizen science begint met de gedeelde nieuwsgierigheid van wetenschapper en publiek. Het is belangrijk om de belangstellende houding vanuit de deelnemers aan te wakkeren door hen echt mee te nemen in het wetenschappelijke proces. Citizen science kan zich dus nog veel verder ontwikkelen. Nieuwsgierig naar wat de toekomst zou kunnen brengen? Er is nog veel meer te lezen over wetenschap en publiek:

  • Filosoof Bas Haring vertelt over interessante uitingen van wetenschap: hij bestudeerde initiatieven van onderzoekers die in eerste instantie weinig te maken lijken te hebben met wetenschappelijk werk
  • De Amerikanen hebben een heuse alliantie voor citizen scientists: een samenwerking tussen wetenschappers, softwareontwikkelaars en onderwijzers die samen online citizen science projecten ontwerpen om bij te dragen aan de wetenschap
  • Het Engelse platform Zooniverse heeft wereldwijd maar liefst 1.117.019 deelnemers en heeft een bonte verzameling projecten: verken de oppervlakte van de maan, ontdek de dagboeken van soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, luister naar het geluid van walvissen en help bij het bestuderen van kankercellen
  • Online werken aan de Nobelprijs. Hoe maken nieuwe media nieuwe wetenschap mogelijk? Bekijk hier de lezing van drs. Anita de Waard voor Studium Generale
  • De projecten die op deze pagina staan beschreven zijn ook een manier van valorisatie. Het Rathenau schreef een blog over de toekomst van valorisatie: Een retourtje toekomst: Terugblik op de ontwikkeling van valorisatie

Meer lezen over citizen science?

Bekijk de voorgaande blogs in deze serie:
> Inleiding citizen science
> Muziek-app 'Hooked!'
> Oorwurmen (Hooked! stond ook op Festival deBeschaving)
> Tuinvogeltel-app
> Spel van de Gouden Eeuw
> Tel de zon
> Ja, ik wil!
> Fosfaat forever (De Plastap stond ook op Festival deBeschaving)
> Plastap
> Vliegkunstenaars
> Meten met thee
> Fijnstof in kaart