#TTIPalarm

Gevaarlijk handelsverdrag ligt op de loer!
Leestijd 1 minuut — Ma 16 maart 2015

Wist je dat uit een Europees onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders voor het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), oftewel het Trans­Atlantisch Vrijhandels­ en Investeringsverdrag, is? Opmerkelijk, want de meeste mensen zullen nog nooit van het verdrag hebben gehoord. Gisteren wijdde Arjen Lubach er een segment in zijn tv-programma aan, hij legt uit dat de gevolgen van dit vrijhandelsverdrag alarmerend zijn. Behalve dat het verdrag een gevaar voor de volksgezondheid oplevert door de mogelijke opheffing van Europese regels voor pesticidegebruik en het Nederlandse rechtssysteem ondermijnt, wees Ewald Engelen erop dat het vooral goed is voor het corporate bedrijfsleven en slecht voor de democratie. Met het TTIP krijgen multinationals nog meer macht. Prof. dr. Ewald Engelen legde op ons podium uit hoe tegen het begin van de 20e eeuw bedrijven steeds groter konden worden: "We, or better our politicians, have allowed them to become the monster they are, due to deregulation, liberalisation and privatization." Het lijkt dat we onze les nog niet geleerd hebben. Kijk 'Power to the people' terug. Op 20 april ging Engelen in gesprek met Arnon Grunberg en prof. dr. Harro Maas over macht, schaduwmacht en tegenmacht in de economie. Wie kan in Nederland de bankenwereld en het bedrijfsleven hervormen?