Wetenschap en kunst uit je ooghoeken

“Ga niet alleen opzoek naar het antwoord dat je al weet”
Leestijd 1 minuut — Wo 29 juli 2015
Kruisbestuiving

Lezing gemist dit voorjaar? Geen nood! Lees de short reads van het voorjaarsprogramma en raak wijzer in weinig woorden. Deze keer: prof. Louise Fresco over de noodzaak van kunst en wetenschap.

“Als je zegt 'kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap', gaat het al gauw richting geneuzel”, zegt prof. Louise Fresco (bestuursvoorzitter WUR en auteur). Je kunt een landschapskunstenaar en een geoloog naast elkaar zetten, maar dat betekent niet dat er zomaar iets moois gebeurt. Maar door aandachtig om je heen te kijken ga je nieuwe verbindingen zien en doe je inspiratie op, bijvoorbeeld uit kunst. Soms is het net dat ene schilderij of beeld dat je op een idee brengt. Daarnaast kan kunst ons bewustmaken. Klimaatverandering klinkt abstract, maar een kunstwerk dat het oorspronkelijke zeeniveau van Nederland laat zien (zie de foto hiernaast), is veel tastbaarder. Het laat je nadenken over de mogelijke gevolgen van het stijgen van de zeespiegel. Tot slot kan kunst onze angsten verbeelden. Het drieluik 'De tuin der lusten' van Jeroen Bosch riep veel weerstand op omdat het kruisingen tussen mens en dier laat zien. Kunst kan daarmee ook wetenschappers bij de les houden: je kunt met de meest innovatieve wetenschappelijke ideeën komen, maar er moet ook maatschappelijk draagvlak voor zijn.