Begin met inleven in de ander

Begin met inleven in de ander
Leestijd 1 minuut — Wo 12 augustus 2015
Logisch!

Lezing gemist dit voorjaar? Geen nood! Lees de short reads van het voorjaarsprogramma en raak wijzer in weinig woorden. Deze keer: over de communicatie over wetenschap tussen heel verschillende partijen. Hoe doe je dat en hoe vooral niet?

Hoe breng je wetenschap, politiek, media en samenleving dichter bij elkaar? De media willen nieuws brengen dat vermakelijk én interessant is. Dat heeft invloed op hun logica en de taal die ze gebruiken. De boodschap van de wetenschapper komt daardoor niet altijd goed over, vertelt bestuurskundige dr. Thomas Schillemans (USBO, UU). Door social media is de snelheid van communicatie bovendien enorm toegenomen. Dat heeft voordelen, maar via Twitter een genuanceerde boodschap overbrengen is lastig, stelt Marlou van Campen, (WNF). Zoals wetenschappers de media wantrouwen, verliezen burgers soms hun vertrouwen in de wetenschap. Volgens communicatiewetenschapper prof. dr. Hedwig te Molder (WUR & UT) moeten wetenschappers zich meer verplaatsen in de morele waarden die meespelen in discussies. In het debat over het baarmoederhalskankervaccin bijvoorbeeld, liepen de gemoederen hoog op en was er veel onbegrip. Medisch ethica dr. Annelien Bredenoord (UMC Utrecht) benadrukt dat je je bewust moet zijn van de verschillende perspectieven, bijvoorbeeld in de communicatie tussen arts en patiënt.

De samenleving moet niet alleen luisteren naar wetenschappers, de wetenschappers moeten zich ook inleven in het publiek. Een constructieve discussie begint met goed naar elkaar te luisteren.