Nobelprijs

Ook een Utrechter won ooit de Nobelprijs voor de Geneeskunde
Leestijd 1 minuut — Ma 5 oktober 2015

De Nobelprijs voor Geneeskunde is vandaag gewonnen door William C. Campbell, Satoshi Omura en Youyou Tu voor de ontdekking van nieuwe behandelingen voor malaria en andere parasitaire ziektes. Wist je dat ook een Utrechter ooit de Nobelprijs voor Geneeskunde won? Christiaan Eijkman toonde aan dat de ziekte beriberi wordt veroorzaakt door een onvolwaardige voeding. Deze ontdekking lag aan de basis van de ontdekking van vitamines en daarom kreeg hij in 1929 de Nobelprijs. Daarvoor dacht men dat beriberi, net als vele andere ziektes, veroorzaakt werd door een bacterie.

Baanbrekende inzichten op het gebied van bacteriën en gezondheid worden nog altijd gedaan. Velen dachten dat de Nobelprijs dit jaar zou gaan naar moleculair bioloog Jeffrey Gordon, die voor het eerst de relatie aantoonde tussen darmbacteriën en obesitas. Door een andere samenstelling van darmbacteriën halen dikke mensen meer energie uit voeding en slaan ze sneller vet op. Wellicht ligt de oplossing voor obesitas niet alleen in gezond eten en bewegen, maar ook in onze darmbacteriën. Door in te grijpen in de darmflora wist Gordon obesitas bij muizen te voorkomen.

Meer weten over de rol van bacteriën op gezondheid? Kijk dan de lezing 'In balans met bacteriën' terug van medisch microbioloog dr. ir. Willem van Schaik. Bekijk ook onze infographic over Utrechtse Nobelprijswinnaars en de betekenis van hun onderzoek voor de wetenschap van nu.