Slimme dieren

Wij mensen denken altijd slimmer te zijn dan dieren, maar er zijn verschillende facetten van intelligentie dus dat kan je niet zo stellen.
Leestijd 1 minuut — Ma 23 november 2015

We zien ons zelf vaak als de slimste soort in het dierenrijk, maar is dat wel terecht? Volgens bioloog en primatoloog prof. dr. Frans de Waal hebben we de intelligentie van dieren lang onderschat, zo stelt hij in zijn nieuwe boekAre we smart enough to know how smart animals are?” De chimpansee Ayumu bijvoorbeeld, verslaat mensen in een geheugentest. Niet alleen mensen hebben zich evolutionair aangepast, ook apen en andere dieren hebben zich ontwikkeld naar hun omgeving, en daarbij bepaalde skills gevormd die wij niet hebben. Denk aan een eekhoorn die de locatie van honderden verstopte eikels kan onthouden, of een vleermuis die door echo's altijd precies weet waar hij is.

Meer weten over intelligentie in al zijn facetten? Tijdens de Nacht van Descartes 2015 Dom, dommer, domst gingen wetenschappers uit verschillende disciplines in op de intellectuele staat van de maatschappij. Ze schetsten een geruststellend beeld: we worden eerder slimmer dan dommer. Kijk de lezing terug met onder anderen prof. dr. Susan te Pas (Cognitieve psychologie, UU) en dr. ir. Jan Broersen (Wijsbegeerte, UU).

Of kijk de lezing 'Niets menselijks is de aap vreemd', waarin prof. De Waal laat zien dat 'typisch menselijke' eigenschappen ook bij dieren te vinden zijn.