Kilte na kerst

Regelmatig verschijnt het nieuwsbericht dat het aantal echtscheidingsaanvragen stijgt na feestdagen, en vooral de kerstvakantie. Klopt dat?
Leestijd 1 minuut — Ma 28 december 2015

Regelmatig verschijnt het nieuwsbericht dat het aantal echtscheidingsaanvragen stijgt na feestdagen, en vooral de kerstvakantie. Bij echtscheidingsadvocaten staat naar eigen zeggen de telefoon roodgloeiend in de periode januari. De NRC rubriek 'NRC next checkt' kwam echter tot de conclusie dat er weinig fundering voor de bewering 'meeste scheidingen na feestdagen' is. Het hoeft namelijk niet per se een oorzaak-gevolg relatie te zijn: "De feestdagen kunnen het slechte huwelijk juist hebben verlengd. Misschien was de bungalow al geboekt en de reepoulet groot ingeslagen."

Oorzaak-gevolg daargelaten, een relatie onderhouden is ook niet altijd even makkelijk. Dat bevestigt psychologe dr. Esther Kluwer (UU) in haar lezing '(on)bestendige relaties'. Ze geeft daarbij aan dat vergeving erg belangrijk is. Vergeving is niet hetzelfde als vergeten. Bij vergeten blijft het conflict wringen en nasmeulen. Bij vergeven verlies je negatieve gevoelens en dat heeft een positief effect op het welzijn, zowel mentaal als fysiek. Filosoof prof. dr. Joachim Duyndam (UvH) schreef een 'stappenplan van vergeving'. Zo moet vergeving volgens hem expliciet uitgesproken worden en moet er sprake zijn van oprecht berouw. Het zou een goed voornemen voor 2016 kunnen zijn.