Strijd tegen de mug

Nu het Zikavirus is uitgebroken in Brazilië gaan experts op zoek naar oplossingen. In de eeuwige strijd tegen infectieziekten wil men zelfs proberen muggen compleet uit te roeien.
Leestijd 1 minuut — Ma 1 februari 2016

Muggen zijn waarschijnlijk het minst populaire insect op aarde. In het gunstigste geval laten ze alleen jeukende bulten achter. In het ongunstigste geval verspreiden ze ernstige ziektes. Met malaria zijn we bekend, maar dat is niet het enige gevaar. Brazilië kampt nu met een grote uitbraak van het Zikavirus. Het virus kan leiden tot ernstige hersenschade bij ongeboren kinderen. Er is op het moment geen enkel uitzicht op een vaccin en dus zoekt men naar andere oplossingen. Mike Turner, infectiebioloog bij de stichting Wellcome Trust, pleit zelfs voor het gebruik van DDT, een insectenbestrijdingsmiddel dat in veel landen verboden is als gevolg van de milieu- en gezondheidsrisico's. Sommigen vragen zich af of we in strijd tegen infectieziekten moeten proberen de mug te verdelgen.

Ondanks alle medische inspanningen, zoals de verbeterde hygiëne, antibiotica en vaccins, breken er regelmatig nieuwe epidemieën uit. In de reeks 'Als het maar gezond is' vertelde prof. dr. Roel Coutinho over de eeuwige strijd van de mens tegen infectieziekten. Coutinho legt uit wat de belangrijkste factoren in de verspreiding van infectieziekten zijn en hoe die er voor zorgen bestrijden een lastige klus blijft. Kijk 'Infecties terug van weggeweest'.