De potentie van bio-energie

Een promotie-onderzoek aan de UU laat zien dat bio-massa kan voorzien in toekomstige energiebehoeftes. Toch is er ook veel kritiek op biobrandstoffen: ontbossing en voedseltekort liggen op de loer.
Leestijd 1 minuut — Di 17 mei 2016

We kunnen niet zonder bio-energie. Zeker niet als we in de toekomst gebouwen willen verwarmen en reguliere brandstoffen in de transportsector moeten vervangen. Vassilis Daioglou deed onderzoek naar de mogelijkheden die biomassa bieden in het voorzien van energiebehoeften en promoveerde hierop aan de Universiteit Utrecht. Biomassa is organisch materiaal zoals hout, groente- en tuinafval, rioolslib en mest. Het is de grondstof voor biobrandstoffen. Daioglou's promotor prof. dr. Detlef van Vuuren merkt bij BNR nieuwsradio op dat er wel goed gekeken moet worden naar hóe die bio-energie wordt opgewekt. Er is namelijk veel kritiek: in het verleden kwam een deel van de bio-energie uit voedselgewassen. Milieuclubs vrezen ontbossing en voedseltekort. Van Vuuren erkent dat: “Wij raden in het proefschrift dan ook aan om dat goed te blijven monitoren.”

In de reeks 'Voedsel voor morgen' leerden we van prof. dr. Annelies Zoomers hoe onze vraag naar biobrandstoffen voor groene energie leidt tot 'land grabbing', het opkopen van land in ontwikkelingslanden door buitenlandse investeerders. In dezelfde lezing illustreert Barbara van Paassen, hoofd van Beleid en Campagne bij ActionAid, hoe het verlies van land vaak rampzalige gevolgen voor de lokale bewoners heeft. Kunnen we dit ingewikkelde vraagstuk oplossen? Kijk 'De een zijn brood' terug.