Wetenschapsprogrammering Festival deBeschaving bekend!

Prachtige line-up voor het wetenschapsveld op Festival deBeschaving. Fascinerende verhalen van wetenschappers, grappen van bekende cabaretiers en de vraag: hoe verslaafd ben jij aan je smartphone?
Leestijd 6 minuten — Ma 9 mei 2016

Het programma is in te delen in UU'ers, UMC'ers, bekende Nederlanders, het experimentenparcours en het spectaculaire sluitstuk met o.a. Wilfried de Jong en Ruben Terlou in de avond. Hieronder lees je er alles over. Koop hier kaartjes, bekijk wie er nog meer gaan en zet jezelf ook op 'aanwezig' op het Facebook event. (De CV's van alle sprekers volgen snel hier op de site)

UU'ers

Good vibrations

Stel je boort een gat van 6000 km in de aarde. Wat kom je dan tegen? Aardwetenschapper dr. Arwen Deuss onderzoekt hoe de wereld onder onze voeten beweegt, borrelt en bruist.

Meten is weten
De Quantified Self beweging bestaat uit mensen die alles in hun leven constant meten: hartslag, bloeddruk, calorie-inname, beweging, slaapritme. Met allerlei apps houden ze alles bij. Maar de wil te meten is ouder dan de apps die zij gebruiken en gaat zelfs terug tot de 19e eeuw. Hoe deden mensen dit anderhalve eeuw geleden en wat zegt deze drang naar data over ons? Geven getallen ons identiteit? Historica dr. Fenneke Sysling legt uit.

Ikke, ikke, ikke
We leven in een doorgedraaide selfie cultuur. Voor de buitenwereld willen we graag geslaagd en gelukkig lijken. En als er eens iets mis is ligt dat altijd aan anderen. Vanwaar die behoefte onszelf omhoog en anderen omlaag te halen? Ontwikkelingspsycholoog prof. Bram Orobio de Castro onderzoekt het ontstaan van narcisme. Hoe groot is de narcist in jou?

Queen bee-effect
Vrouwen die carrière maken in een mannelijke werkomgeving worden vaak 'bazig' of 'bitchy' gevonden, en zijn daarmee geen aantrekkelijk rolmodel voor anderen. Hiermee blijft hun succes een uitzondering en blijft het glazen plafond in stand. Sociaal psycholoog prof. dr. Naomi Ellemers legt uit wat het Queen bee-effect is en waar het vandaan komt. Hoe kan het anders?

Stresskip of niet?
De één kan beter tegen stress dan de ander. Psychiater dr. Christiaan Vinkers (UMC Utrecht) onderzoekt of we kunnen voorspellen wie door stress psychische klachten ontwikkelt en wie niet. Wat maakt ons brein weerbaar en wat juist kwetsbaar?

Nier bij de hand
Wereldwijd zijn er drie miljoen nierpatiënten afhankelijk van dialyse. Dat betekent wekelijkse bezoekjes aan kliniek of ziekenhuis. Maar wat als nierpatiënten de dialyse zelf uit kunnen voeren? Internist dr. Karin Gerritsen werkt aan een draagbare kunstnier. Zelfstandig te gebruiken en dag en nacht bij de hand!

Zo gefixt?
Een cel infiltreren om ziektes te bestrijden? Stamcelbioloog prof. Niels Geijsen (Hubrecht Instituut) ontwikkelde een manier om genetische fouten in stamcellen te repareren. Maar hoe ver willen we gaan met het oplappen van de mens? Ethicus dr. Annelien Bredenoord (UMC Utrecht) buigt zich over de moeilijke keuzes die bij nieuwe medische technologie komen kijken en pleit voor behoedzaamheid bij het ingrijpen in genen.

Medicijn op maat
De ene patiënt is de andere niet. Toch is het lastig voor artsen daar rekening mee te houden bij het voorschrijven van medicijnen. Het is vaak met een kanon op een mug schieten, maar dan zonder de garantie dat je de mug überhaupt raakt. Daarom ontwikkelde immunoloog dr. Jeffrey Beekman (UMC Utrecht) speciaal voor het tegengaan van taaislijmziekte een test die de werkzaamheid van medicijnen bij individuele patiënten kan voorspellen. Krijgt iedereen straks een behandeling op maat?

Fotografie: Casper Faassen

Bekende namen

Nico Dijkshoorn
Dichter, schrijver én muziekliefhebber Nico Dijkshoorn vertelt op onnavolgbare wijze over snerpende blues, stomende funk en hartverscheurende soul. Persoonlijke verhalen en anekdotes met de gitaar als leitmotif. Laat je meeslepen in Dijkshoorns originele én ontroerende kijk op de muziek.

Ronald Giphart
Tien kilo te zwaar, doodongelukkig op kantoor en onlangs een flinke flater geslagen bij je Tinderdate? De verklaring voor dit alles is simpel: diep vanbinnen zijn we nog oermensen en daardoor niet goed aangepast aan het moderne leven. Ronald Giphart weet raad: maak je niet druk en laat de oermens in je los!

Katinka Polderman
Deze cabaretière brengt géén korte hilarische scènes die je bij de keel grijpen, géén tragische typetjes die schuren en schrijnen, en er is geen energieke spraakwaterval. In sneltreinvaart grappen op de zaal afvuren vertikt ze en haar podiumpresence is verre van geraffineerd. Kortom: Polderman zet een vernieuwend cabaretspektakel neer!

Fidan Ekiz
Na de arrestatie van columniste Ebru Umar in Turkije barstte de discussie over persvrijheid weer in alle hevigheid los. Over de hele wereld riskeren journalisten hun veiligheid op zoek naar de waarheid. Wat drijft hen? Welke prijs betalen ze voor hun strijd? Documentairemaakster Fidan Ekiz (De Pen & Het Zwaard) vertelt over haar reis door landen waar kritische journalisten hun leven niet zeker zijn.

Experimentenparcours

Smartphone experiment
Haal jij je telefoon om de haverklap tevoorschijn? Raak je gestresst van alle appjes en telefoontjes die dagelijks binnenkomen? Geef je dan over aan de wetenschap en laat meten hoe intensief jij je telefoon gebruikt. Verslaafd? Kick dan af in een speciale detox-zone. Kan jij zonder je smartphone? Laat je onderzoeken door sociaal wetenschappers van de Universiteit Utrecht.

Bouw je eigen festival ​
Even genoeg van alle festivalprikkels? Trek je virtueel terug in jouw ideale festival! Bij het tentje van SETUP op Cirque de la Science maken we VR-belevingen van jouw perfecte festival. Sprankelt jouw festival van de wifi, smartphones, drones en sensoren, of zijn er andere scenario's mogelijk? Bewerk foto's in 360-graden en kijk ze terug in onze VR-brillen.

A Breathtaking Journey
Hoe is het om je als vluchteling te verstoppen in een vrachtwagen? Om huis en haard te verlaten in de hoop op een betere toekomst? Game onderzoekers van de Universiteit Utrecht, TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit ontwikkelden een virtual reality-ervaring die je voor even laat voelen hoe het is om vluchteling te zijn. Kunnen we op deze manier de empathie vergroten?

Daydream
Lekker dagdromen: het is er bijna niet meer bij in ons drukke bestaan. Constante prikkels zorgen voor negatieve gevoelens en stress. Wat nu? Leer de kunst van het dagdromen en relax your brain met de Daydream game! Hersenwetenschappers van het UMC Utrecht gebruiken dit computertrainingsprogramma om patiënten met focusproblemen te helpen ontspannen.

One Minute Bodyscan
Ben je een bankhanger met verhoogd risico op een hoge bloeddruk? Of juist een ambitieuze wereldleider gedoemd tot het krijgen van een burn-out? Slimme meetapparaten geven je het antwoord. Maar hoe meetbaar ben je eigenlijk? Waar komen die gegevens terecht? En wie is de eigenaar? Laat je meten door de supercomputers van de bodyscan van het Rathenau Instituut en ervaar hoe meetbaar jij zelf wilt zijn.

Lekker kleurtje?
Van de eerste straaltjes in de lente tot in juli wegbranden op de stranden: in Nederland pakken we de zon waar we kunnen. Natuurlijk weet je dat het belangrijk is om je in te smeren, maar het schiet er nog wel eens bij in als je snel een kleurtje wilt krijgen. Welke effecten heeft verbranden en hoe gaat zonnebrandcrème dat tegen? Werkt factor 50+ echt beter dan factor 10? Ontdek het zelf met het zonnebrand-experiment.

Avondprogramma

De kracht van fotografie
Eén foto vertelt soms een heel verhaal: van het aangespoelde Syrische jongetje Aylan in Bodrum, tot de Tank Man die op het Plein van de Hemelse Vrede een colonne tanks de weg versperde. Fotoliefhebber Wilfried de Jong (Zomergasten, 24 uur met) en fotograaf Ruben Terlou (Langs de Oevers van de Yangtze) praten over de kracht van beeld en de mogelijkheid de wereld in een ander licht te plaatsen.

Übermensch
Harder, better, faster, stronger. Dankzij slimme technologie worden we nóg gezonder, wijzer en gelukkiger. Straks zijn we allemaal übermenschen. Maar willen we dat eigenlijk wel? En wat betekent het dat de mens maakbaar is? In dit theatercollege doorkruisen de theatermakers Rutger en Walter wetenschap, filosofie en geschiedenis op zoek naar antwoorden. Wegkijken is geen optie meer.