Scheefgroei, wildgroei?

De verhouding tussen de allerrijksten en de allerarmsten ter wereld wordt steeds schever. Hoe is dat mogelijk en wat veroorzaakt deze vergrote economische kloof?
Leestijd 1 minuut — Ma 16 januari 2017

Oxfam Novib trekt aan de bel met het rapport: 'An economy for the 99%.' De acht allerrijksten ter wereld hebben gezamenlijk evenveel vermogen als de 3.6 miljard armste mensen ter wereld. Zes jaar geleden waren dat nog 388 personen. Oxfam roept regeringsleiders tot de orde. Hoe is deze scheefgroei mogelijk? Als belangrijke oorzaak wijst Oxfam op het feit dat grote bedrijven profiteren van belastingvoordelen en ingewikkelde constructies om belasting te ontwijken. Hierdoor lopen veel landen belastinginkomens mis, worden de rijken rijker en de armen armer. Oxfam-directeur Farah Karimi spreekt over een 'perverse belastingmoraal ' en stelt dat er politieke moed nodig is om belastingontwijking van grote bedrijven tegen te gaan.

Eerder sprak prof. dr. Oscar Gelderblom (Economische en Sociale geschiedenis, UU) bij ons over de belastingvoordelen die veel grote bedrijven genieten. Ook Nederland profileert zich als belastingparadijs en maakt geheime belastingafspraken met multinationals als Apple, Google en Amazon. Voor de burger is dat wel anders. Gelderblom: 'Meer dan de helft van het jaar werken we niet voor onszelf, maar voor de belasting.' Belasting heeft echt niet alleen maar nadelen, maar de aparte status van grote bedrijven zorgt wel voor meer ongelijkheid wereldwijd.