Vaccins in de maak

Fabrikanten werken hard aan vaccinaties voor ebola, hiv en andere virussen. Dit type onderzoek is soms omstreden. Maar waarom?
Leestijd 1 minuut — Ma 6 maart 2017

Na jaren stilstand ontwikkelt de industrie weer nieuwe vaccins tegen ernstige ziekten. NRC rapporteert dit weekend over de stand van zaken in de medische wereld, nu de rust enigzins in wedergekeerd sinds de uitbraken van zika in Zuid-Amerika en ebola in Midden-Afrika. Vandaag presenteert Access to Medicines Foundation (ATMF) cijfers die laten zien wat bedrijven doen omtrent de productie van vaccins: de Access to Vaccines Index. Ruim een derde van alle lopende projecten om vaccinaties te ontwikkelen, concentreert zich op het vinden van een vaccinatie voor twaalf ziektes waarvoor nog geen oplossing bestaat. Onder andere voor ebola en hiv wordt een entstof gezocht. Daarnaast zoekt men naar middelen die pneumokokken (zoals longontstekingen en buikvliesontstekingen) bestrijden, maar ook het humaan papillomavirus (waardoor ook tumoren kunnen ontstaan) en verkoudheden.

Virussen besmetten dagelijks miljoenen mensen wereldwijd. De vraag is waar en hoe de virussen zich verspreiden en welke ziektes ze veroorzaken. Wetenschappers creëren en bestuderen nieuwe virusstammen zodat er vaccins kunnen worden ontwikkeld. Dit gaat soms gepaard met gevaar en dus kritiek. Viroloog prof. dr. Ron Fouchier (Erasmus MC Rotterdam) mocht van de Nederlandse overheid zijn belangrijke bevindingen in onderzoek naar het H5N1-vogelgriepvirus namelijk niet publiceren. Men was namelijk bang dat terroristen er mee aan de haal zouden gaan. In de serie 'Machtige geheimen' legt hij uit waarom de ban op zijn werk een kwalijke zaak is en hoe hier in de toekomst mee om moet worden gegaan. Kijk de lezing 'Verboden terrein'.