Verantwoord fact-snacken

Verhalen en vaststaande zaken kunnen prima naast elkaar bestaan. Sterker nog, ze hebben elkaar nodig. Ook in de wetenschap.
Leestijd 1 minuut — Di 1 augustus 2017

Wie een boodschap onder de aandacht wil brengen, moet zijn best doen. Zeker als het om wetenschap gaat. Dus wordt genuanceerd onderzoek vertaald in catchy soundbites. Als je niet uitkijkt, gaan die soms meer over fictieve beloftes dan over de feiten zelf.

Niet dat er iets mis is met fictie. De Utrechtse hoogleraar Maarten Hajer ziet het zelfs als de taak van universiteiten om mensen naast feiten, ook dromen te geven. Want om de wereld beter te maken, moet je er een beeld bij hebben.

Feit en fictie is daarom het thema van de tweede editie van het Betweter Festival. Verder onderzoeken we komend seizoen de beloftes van technologie en bespreken we tegendraadse ideeën om de wereld anders te organiseren. Dat je van fictie veel kunt leren, blijkt als onderzoekers populaire tv-series bespreken. En met leden van de Utrecht Young Academy kijken we naar films over de strijd om de waarheid.

Kennis en verbeelding, feit en mening, waarheid en overtuiging. Geen tegenstellingen, maar prima combinaties. Ook lekker met een bak popcorn erbij.

Dit stuk verscheen als voorwoord in de brochure najaar 2017.