Planeet met beste kans op leven ooit ontdekt

Er is een exoplaneet ontdekt met gunstige kenmerken die lijken op die van de aarde, waardoor leven misschien mogelijk is. Maar dat betekent niet dat we al verhuisplannen kunnen gaan maken.
Leestijd 2 minuten — Ma 20 november 2017

Een huis bouwen en wonen op een andere planeet? Volgens het AD zijn we weer een stapje dichterbij. Afgelopen week werd bekend gemaakt dat er een nieuwe planeet is ontdekt met omstandigheden die bijna net zo gunstig zijn als die op onze aarde.

Deze planeet, Ross 128b, is gevonden met de HARPS-telescoop. Hij is 'slechts' 11 lichtjaren van ons verwijderd. Temperaturen schommelen tussen -60 en +15 graden Celcius. Doordat de oppervlaktetemperatuur lijkt op die van de aarde, is er mogelijk ook water in vloeibare vorm op de planeet te vinden. Of Ross 128b ook een atmosfeer met zuurstof heeft, dat is nog niet duidelijk. Wel zegt planeetonderzoeker Daphne Stam (TU Delft) in het AD dat de ster van de planeet nu nog inactief is, maar dat er een grote kans bestaat dat deze uiteindelijk zal exploderen. En dat zou ons in gevaar brengen als we op de planeet zouden verblijven.

Oneindig groot sterrenstelsel

Of we ook echt zouden kunnen overleven op Ross 128b is nog maar de vraag, maar de planeet is zeker niet de laatst ontdekte planeet met 'aardse' kenmerken. Sterrenkundigen hebben inmiddels honderden exoplaneten ontdekt die om een andere ster dan de zon draaien, vertelt wetenschapsjournalist Govert Schilling in de lezing 'Exoplaneten en E.T.'. Dat lijkt veel, maar is slechts een klein deel van alle honderdmiljard exoplaneten die ons Melkwegstelsel bevat.

Nog even verder zoeken

Volgens Schilling wordt 1 op de 5 zon-achtige sterren in ons sterrenstelsel vergezeld door een planeet waarop leven misschien mogelijk is. Om deze te onderzoeken blijven wetenschappers met verschillende telescopen metingen doen van radiogolven, lichtschommelingen en bewegingen in de het Melkwegstelsel. Ook worden er boodschappen de ruimte ingestuurd in pogingen om buitenaards leven te vinden, want misschien bestaan er al wel intelligente beschavingen ergens ver van ons vandaan? Omdat Ross 128b zo dichtbij is, is de planeet een goede plek om eventueel buitenaards leven te bestuderen. Al zullen onderzoekers wel moeten wachten tot er betere meetapparatuur beschikbaar is.

Meer weten over planeetonderzoek? Kijk de lezing 'Exoplaneten en E.T.' met Govert Schilling terug of de lezing van Daphne Stam 'Buitenaards leven op exoplaneten?'. Daarnaast kun je andere lezingen in ons archief terugvinden onder het thema 'Aarde en Heelal'.