Actiever in de strijd tegen alzheimer

Het is onderzoekers gelukt om alzheimer te diagnosticeren met enkel een bloedtest. Een goedkope en kleine ingreep, die nieuwe mogelijkheden biedt voor onderzoek.
Leestijd 1 minuut — Ma 5 februari 2018

Er zijn in Nederland zo'n 270.000 mensen met dementie, van wie zo'n 70 procent alzheimer heeft. De verwachting is dat dat aantal de komende jaren sterk zal toenemen, het is dus een groeiend probleem. Vorige week berichtte Trouw nog alarmerend dat het onderzoek op slot zit, maar nu lijkt er toch een doorbraak te zijn. Voorheen werd alzheimer gediagnosticeerd aan de hand van een PET-scan of door het halen van hersenvocht uit het lichaam; een zogenaamde lumbale punctie. Scientias berichtte afgelopen week dat het onderzoekers gelukt is om met behulp van een bloedtest vast te stellen of iemand een beginnende vorm van alzheimer heeft. Bij 90% van de onderzochte proefpersonen werd de diagnose na bloedafname correct gesteld.

Nieuwe mogelijkheden

Met alternatieve methodes kan men de ziekte pas in een laat stadium vaststellen. Als je wilt onderzoeken of je het proces van dement worden kunt uitstellen of vertragen, dan moeten we er eerder bij zijn, vertelt neuroloog prof. dr. Geert Jan Biessels tijdens de lezing 'Gezond leven tegen vergeten?'. En dat kan nu dus! Doordat bloedtesten toegankelijker zijn, kunnen de eerste tekenen van alzheimer eerder worden opgevangen. Er is geen één-op-één relatie tussen leefstijl en dementie, maar wanneer we er vroeg bij zijn kan er volgens Biessels – al is het niet eenvoudig - wel onderzocht worden of bepaalde veranderingen in onze leefstijl het proces beïnvloeden. Daarnaast biedt het mogelijkheden om medicijnen te ontwikkelen, die zijn er nu nog niet.

Meer weten over alzheimer, dementie of ons brein? Kijk de lezing van Biessels terug of blader door ons archief 'Psyche en het brein'!