Poetin niet alleen in verkiezingsstrijd Rusland

De verkiezingsstrijd in Rusland is in volle gang. Poetin gebruikt vooral anderen om de campagne goed door te komen.
Leestijd 2 minuten — Ma 12 maart 2018

Aanstaande zondag is de presidentverkiezing in Rusland. Met tal van grote namen in zijn 'campagneteam' gaat Vladimir Poetin de verkiezingsstrijd aan. Bij debatten verschijnt Poetin nauwelijks, hij heeft zo zijn eigen manier van campagnevoeren. Zo zong Poetin vorige week uit volle borst het volkslied tijdens een verkiezingsbijeenkomst in het Loezjnikistadion in Moskou. Zo'n tachtigduizend Russen waren door zijn campagneteam opgetrommeld om het indrukwekkende optreden te aanschouwen.

Campagnesteun

De steun voor zijn campagne is breed, maar niet spontaan, zegt journalist Andrej Pertsev in de NRC. De enorme billboards langs de weg hebben Poetins campagne waarschijnlijk bijna niets gekost – de reclamebedrijven zijn gebeld door de burgemeester. En ook Russische popsterren die zingen over Poetin hebben weinig keus. 'Nee' zeggen kan fataal zijn voor hun carrière. Hoofdredacteur van nieuwszender RT, de directeur van het Bolsjojtheater Vladimir Oerin; allerlei grote namen staan geregistreerd als 'vertrouwenspersoon' in de campagne van de presidentskandidaat, meldt het artikel.

Volgens Pertsev zijn Partij en Volksfront - een beweging voor maatschappelijke organisaties, politici en de kerkelijke en culturele wereld - eigenlijk inwisselbaar: "Al die structuren zijn fake. In feite wordt alles georganiseerd door de overheid.” Poetins campagne is de verantwoordelijkheid van het machtige Russische staatsapparaat. Vladimir Poetin zet het spel naar eigen hand.

Terug in de tijd

Waar komen het machtsvertoon en Poetins geldingsdrang vandaan? Rusland-kenner én schrijver Pieter Waterdrinker nam tijdens de lezing 'Wat drijft Poetin?' het regime en de drijfveren van de Russische leider onder de loep. “De sleutel om Rusland te begrijpen ligt in het doorgronden van de psyche van Poetin”, zegt hij. Poetin groeide op in een armoedige buurt. Al vroeg overleed zijn broer tijdens de belegering van Leningrad aan difterie. En dat drukte een grote stempel op zijn leven. Er bekroop hem het gevoel dat Rusland tekort geschoten was, zwak was. Niet in staat om haar burgers te beschermen. Wanneer hij later als KGB-agent terechtkomt in Berlijn en het vallen van de Muur meemaakt, neemt dit gevoel van machteloosheid toe. Poetin houdt niet van verliezen. De persoonlijke drang naar een sterk Rusland waar niet mee te sollen valt en met een sterke leider aan het hoofd, begint zich af te tekenen. Dit levensverhaal staat symbool voor het levensverhaal van vele Russen, benadrukt Waterdrinker. Veel Russen zijn dierbaren verloren, gekrenkt in hun trots en beschimd door het verliezen van de oorlog. Dat willen ze nooit meer.

Meer weten over Rusland en de psyche van Poetin? Beluister de lezing Wat drijft Poetin?