Hoe voorkom je knelpunten in de anderhalvemetersamenleving?

Wil je er in Utrecht of Gelderland even tussenuit, maar vermijd je in coronatijd liever Zandvoort-achtige druktes? Met een nieuwe monitor kun je zien welke plekken in de provincies drukker en welke rustiger zijn. Dat helpt de vakantiegangers en dagjesmensen hopelijk om te verspreiden.
Leestijd 2 minuten — Ma 3 augustus 2020
De zwerm

De druktemonitor vraagt de medewerking van bijvoorbeeld bewoners, toezichthouders of horeca-eigenaren. Zij kunnen zich online aanmelden als lokale experts. Dan geven ze van tevoren aan hoeveel drukte ze verwachten op elk moment van de week, en minimaal drie keer daags geven ze een statusupdate door van de werkelijke drukte. Op druktemonitorutrecht.nl is hierdoor live te zien wat de knelpunten en de rustige gebieden zijn. “Ons doel is dat het visualiseren van de drukte mensen ertoe aanzet om een andere soortgelijke maar minder drukke locatie te bezoeken”, vertelde woordvoerder Marlies Verhoef ons. Je kunt ervoor kiezen om bij de rustige Middelwaard te gaan zwemmen in plaats van bij de drukkere Loosdrechtse Plassen, bijvoorbeeld. Zo spreid je de drukte.

Spreiden, spreiden, spreiden… Voor een succesvolle anderhalvemetersamenleving is spreiding het sleutelwoord, zegt informaticus dr. Ronald Geraerts (UU). Geraerts is expert in het simuleren van mensenmassa’s. Met zijn startup, uCrowds, werkt hij momenteel aan een crowd-managementsysteem voor de binnenstad van Utrecht. 3D-camera’s zouden de doorstroming van mensen kunnen meten. Een simulator kan met die data voorspellen waar over 15 minuten de drukte zal ontstaan. “Dat geeft je genoeg tijd om ervoor te zorgen dat de mensenstromingen elkaar niet gaan kruisen, bijvoorbeeld door een aankomende trein net iets verder door te laten rijden”, legt Geraerts uit aan het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist.

Voor de anderhalvemetersamenleving kijken wetenschappers opnieuw naar de dynamiek van massa’s, kuddes en zwermen. In de lezingenreeks De zwerm wordt deze wetenschap vanuit allerlei invalshoeken uitgeplozen. Hoe werken spiegelneuronen? Kun je schommelingen in de aandelenmarkt verklaren door kuddegedrag? En nu ieder individu zich extra bewust is van de kudde waarin die zich bevindt, volgt een mensenmassa dan nog dezelfde regels?

Benieuwd naar antwoorden op deze en andere vragen? Klik hier om de lezingen terug te kijken.