Wat hebben we over voor een gezonde GGZ?

De geestelijke gezondheidszorg is ziek. Wie helpt de GGZ er weer bovenop?
Leestijd 2 minuten — Wo 30 november 2022

Stel: het gaat niet goed met je, en je hebt hulp nodig. Aan jezelf toegeven dat je sommige dingen niet zelf kunt oplossen is al een hele stap, en vervolgens professionele hulp zoeken is moedig. Maar voor je moedigheid word je niet beloond: inmiddels wachten er zo’n 40.000 mensen langer dan 14 weken op zorg bij de GGZ. En hoe complexer je problemen zijn, hoe langer je kunt wachten. De hoeveelheid Nederlanders die last heeft van een psychische stoornis is de afgelopen jaren sterk toegenomenen, laat een grootschalig landelijk onderzoek van het Trimbos Instituut zien. Er heerst chaos in de GGZ: de wachtlijsten worden al jaren langer, terwijl veel specialistische praktijken hun deuren juist sluiten. 

De NOS noemde de lange wachttijden voor psychologen al een ‘veelkoppig monster’. Met alleen het opleiden van meer psychologen is het probleem nog niet opgelost. Als de hoeveelheid mensen die hulp nodig heeft blijft stijgen, moeten we kijken naar wat de oorzaken zijn dat mensen hulp zoeken en daar al ingrijpen; dingen als opvoeding en stress in de samenleving. Dan speelt de politiek nog een cruciale rol: die moet investeren in de GGZ voordat er iets kan veranderen. Begin november werd er een motie ingediend met een noodkreet de wachtlijsten in de GGZ aan te pakken, met weinig resultaat.

Hoe kunnen we de GGZ hervormen? In de talkshow Chaos in de GGZ bespraken we hoe de problemen in de GGZ ontstonden, maar ook wat er nodig is voor de aanpak van het ‘veelkoppig monster’ en het creëren van meer veerkrachtigheid. Volgens jeugdpsychiater prof. Floortje Scheepers, psychiater prof. Jim van Os en huisarts in opleiding Anneke Monninkhof kunnen we een eerste stap zetten door zelf in gesprek te gaan met onze omgeving over dingen die niet goed gaan en fouten die we maken. Maar met alleen praten komen we er niet, er is ook actie nodig. De actiegroep Red de GGZ maakt zich sterk voor het veranderen van de GGZ en komt op voor burgers die ernstig psychisch lijden. Met hun inzet hopen ze ook de kijk van de politiek op de GGZ te veranderen.