De verhitte strijd tegen temperatuurstijging

Het lijkt onvermijdelijk dat de aarde in de loop van deze eeuw over de 1,5 graad temperatuurstijging heen zal gaan. Het nieuwste rapport van IPCC (het klimaatbureau van de Verenigde Naties) luidt de noodklok: verandering is nu nodig.
Leestijd 1 minuut — Di 21 maart 2023

Zeven jaar na het klimaatakkoord van Parijs wordt duidelijk dat het doel om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden niet langer houdbaar is. Voor degene die nu geboren worden zal de opwarming van de aarde, tegen de tijd dat dat ze oud zijn, zeer ernstige gevolgen hebben schrijft het IPCC. Gevolgen als zeespiegelstijging, hoosbuien, hitte en droogte dreigen met verdergaande opwarming alleen maar erger te worden. En de kans op onomkeerbare processen neemt toe.

Het klimaatbureau bundelde de rapporten die sinds 2018 zijn verschenen in één rapport zonder nieuwe informatie maar met een urgente ondertoon. We zijn nog steeds niet op de goede weg en dat moet nú veranderen is de boodschap. Er is maar één schuldige aan te wijzen en dat is de mens. Klimaatverandering vraagt overal ter wereld aanpassing, maar deze aanpassing gaat nu nog veel te langzaam, is te gefragmenteerd en is ongelijk verdeeld over de regio’s. Als we het 1,5-graad-doel moeten laten varen komt de 2-gradengrens in zicht. Dan wordt het nóg belangrijker dat er diepgaande veranderingen plaatsvinden.

Maar welke veranderingen zijn hier precies voor nodig? Klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren (UU) brengt toekomstige klimaatscenario’s in kaart met modellen, onder anderen voor het IPCC, en sprak op het Betweter Festival in 2022 over het steeds smaller wordende paadje naar de klimaatdoelen van Parijs. Hoe ziet dit paadje eruit? En zijn er ook lichtpuntjes? Kijk hier de opname terug.