Minder migranten aan de Europese kust: het weer of weer een politiek akkoord?

Aan de Italiaanse kust kwamen afgelopen weken een stuk minder migranten uit Tunesie aan dan eerder dit jaar. Hoe komt dit?
Leestijd 1 minuut — Di 6 juni 2023
De Duiders

De belangrijkste verklaring voor de afname in het aantal oversteken zijn de slechte weersomstandigheden, aldus de VN-organisatie voor vluchtelingen UNHCR. Maar er is meer aan de hand. Waar mensensmokkelaars voorheen vrijwel ongehinderd hun smokkeloperatie konden uitvoeren aan de Tunesische westkust, treedt de lokale politie nu plots veel steviger op. Dit heeft alles te maken met het bezoek van Ylva Johannson, Europees Commissaris voor Migratie, eind april aan Tunesië. Johansson beloofde daar meer steun aan Tunesische politie, kustwacht en justitie te zullen geven in de strijd tegen mensensmokkel.

De migrantenroute vanuit Tunesië werd de laatste jaren steeds populairder onder illegale migranten. Het aantal oversteken naar Italië steeg van 5200 in 2017, naar 32371 in 2022. Maar ook via andere wegen komen migrant binnen. Afgelopen jaar kreeg de EU één miljoen asielaanvragen, het hoogste aantal sinds 2016. Steeds meer EU-landen worstelen met de opvangcapaciteit en dreigen te bezwijken onder de hoge instroom, concludeerde de Europese Commissie na een internationale top eind januari. Om de instroom van migranten in de dammen worden allerlei maatregelen bedacht, zelfs een politiek akkoord met een dictatoriale leider als de Tunesische president Kais Saied wordt niet gemeden. Maar zijn dit wel de oplossingen voor het echte probleem? Hoe moet Europa omgaan met de toestroom van migranten? En kan Nederland als lid van de Europese Unie wel zeggen dat het ‘vol’ zit? Over deze vragen spraken wij stadsgeograaf dr. Ilse van Liempt tijdens De Duiders. Kijk de opname hier terug