Dastani

Prof. dr. Mehdi Dastani

Hoogleraar kunstmatige intelligentie
1 event
woensdag 6 maart 2019 (20:00)
Prof. dr. Mehdi Dastani is hoogleraar kunstmatige intelligentie en hoofd van de Intelligent Systems groep bij het departement Informatica aan de Universiteit Utrecht.

Dastani houdt zich binnen de kunstmatige intelligentie bezig met het ontwikkelen van autonome systemen en hoe het gedrag van autonome systemen gecontroleerd en gecoördineerd kunnen worden. Hierbij maakt Dastani gebruik van bestaande theorieën uit wetenschappelijke disciplines zoals filosofie, economie en rechten die gericht zijn om het gedrag van mensen te begrijpen en coördineren. Om dit te realiseren ontwikkelt Dastani computermodellen voor autonome systemen zodat ze over normen, verantwoordelijkheden en emoties kunnen redeneren om vervolgens weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Deze concepten hebben veelal te maken met onzekerheid die ten grondslag liggen aan bijvoorbeeld de kennis, doelen en plannen van de autonome systemen. In zijn onderzoek focust hij zich op theorieën en toepassingen van interacterende autonome systemen.

Dastani promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam in 1998 op zijn proefschrift “Languages of Perception”. Hij studeerde filosofie en informatica aan de Universiteit van Amsterdam.