Kunst in kritieke toestand

Over

“Komt er nu bij het kabinet een algemeen besef, een vanzelfsprekendheid, dat kunst ertoe doet?” Dat vroeg presentator Cornald Maas aan minister Ingrid van Engelshoven (OCW) in reactie op de toezegging. De culturele sector verliest 969 miljoen euro aan omzet en dan hebben we het slechts over de periode tot 1 juni. De miljoenen van Van Engelshoven lijken dus bij lange na niet toereikend. In een column in de NRC uit Maas de vrees dat kunst 'weer wordt gereduceerd tot hobby'. En kunst is zoveel meer dan dat.

Literatuur, muziek, schilderijen bieden troost, hoop of vormen een aangename afleiding. Albert Camus’ De Pest staat al weken in de bestsellerlijstjes. Het Instagramaccount tussenkunstenquarantaine – een Nederlands initiatief – is een hit en wordt wereldwijd opgepakt. Mensen posten er creatieve recreaties van bekende schilderen met in huis gevonden props. De tweet van @m_tisserand over het leven in Edward Hoppers schilderijen ging viraal. Als geen ander verbeeldt Hopper eenzaamheid en vervreemding in zijn werk, herkenbaar want "We are all Edward Hopper paintings now". Musea brengen tentoonstellingen digitaal naar je woonkamer (bekijk het lijstje van Nederlandse musea en hier een informatieve lijst met 75 van 's werelds beste virtuele musea). TivoliVredenburg brengt muziek. En musici geven gratis concerten op afstand voor ouderen.

Kunst is niet alleen fijn, het maakt je gezonder. En gelukkiger. Reden genoeg om te kijken wat de wetenschap zegt over de werking van kunst. Zo blijkt dat muziek niet alleen onze emoties bespeelt, maar ook onze aandacht stuurt en effect kan hebben op je gezondheid, net als architectuur overigens. Schoonheid en welzijn gaan vaak samen, maar kunst hoeft niet altijd mooi te zijn. Het kan ook shockeren. Wanneer gaat dat te ver? Bestaat er ook iets als immorele kunst? Ook de parallellen tussen wetenschappers en kunstenaars komen in dit thema aan bod. Beide proberen de wereld te ordenen en te ontdekken. Er is onwetendheid over de uitkomst, en het maakproces is geen rechte lijn naar het eindresultaat.

Hoe moeten we naar kunst kijken? Wat doet het met ons als mens? Wanneer maakt een kunstwerk goed? Antwoorden op dit en meer vind je in de artikelen en videos hieronder.