De schaduwkanten van vleesconsumptie

De toekomst van ons eten

Duur 0:48:28 — Di 7 maart 2023

De schaduwkanten van vleesconsumptie

Hoe draagt de gehaktbal op ons bord bij aan de kap van de Amazone? Ecoloog dr. Pita Verweij (UU) over relatie tussen sojateelt, ontbossing en het eten op ons bord.

De milieuwinst die we kunnen boeken met het eten van minder vlees is groot. Maar hoe zit het eigenlijk precies?  Een van de grote vragen rondom vleesconsumptie is landgebruik. 75 procent van de landbouwgrond wereldwijd is in gebruik voor het produceren van veevoer of als grasland. En dat gaat vaak ten koste van natuur en biodiversiteit. Samen met ecoloog dr. Pita Verweij volgen we het spoor van soja. Deze wonderplant is een van de meest geliefde ingrediënten voor veevoer: het is goedkoop en bevat veel eiwitten en aminozuren én groeit goed in tropische gebieden. 

Terwijl de vleesconsumptie groeit worden het Amazonegebied en de Braziliaanse savanne stukje bij beetje kleiner. Wat zijn de gevolgen van sojaproductie voor de biodiversiteit, het uitsterven van soorten en het leven van de inheemse bevolking? Zijn er alternatieven voor soja die we dichter bij huis kunnen verbouwen? Of is de enige optie om te minderen met vlees eten? 

In samenwerking met het Copernicus Institute of Sustainable Development & Future Food Utrecht (UU).

Spreker

Over deze serie

De toekomst van ons eten

Klimaatverandering, de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne laten zien hoe kwetsbaar ons voedselsysteem is. Als we niet ingrijpen, dreigt een wereldwijde voedselcrisis. Hoe stoppen we die?