14 'Twinkers' over het #brein

Studium Generale heeft iets nieuws: Twinkers.
Leestijd 2 minuten — Ma 18 april 2011

Twinkers zijn korte twitterberichten van maximaal 140 tekens over de lezingen. In dit geval over de lezingenreeks 'Broodje brein'. In 14x 140 tekens ben je weer helemaal op de hoogte over psyche versus lichaam, neuro versus filosofie!

1 Kan de neurowetenschap iets zeggen over vrije wil? Zijn ziektes te verdelen in fysieke en psychische? NU 14 'twinkers' over 't #brein.
2 Het #brein leeft. #SGUU organiseerde er een serie over lichaam en geest. En Drexhage, Bolt, Van Hooff, Müller & Düwell spraken.
3 Door 'psychische' ziektes te bestuderen wordt de verhouding tussen lichaam & geest duidelijker, maar wat betekent 'psychisch' vandaag nog?
4 Samenleving is ingesteld op onderscheid lichaam & geest. Is dat onderscheid houdbaar? #Neurowetenschap doet vermoeden van niet!
5 Niet alleen het #brein telt. Ook het immuunsysteem bepaalt de 'psychische' gesteldheid. Geen gezonde geest zonder gezond immuunsysteem.
6 Niet te snel concluderen over aard & oorsprong ziekte, want soms onduidelijk. Neem #ADHD, in 15 jr ver100voudigd! Mode of betere diagnose?
7 Oorzaak toename #ADHD is complexe wisselwerking mens en omgeving. Ook al is oorsprong onduidelijk, onderzoek is belangrijk.
8 Omgeving is altijd van belang voor mens. 'Binnen' en 'buiten' niet strikt te scheiden. Tegenstelling aangeboren-aangeleerd is misvatting.
9 #Hersenen: neuronen, chemische stoffen & elektrische activiteit in gesloten causale keten. #Neurowetenschap vindt op scan geen vrije wil.
10 Wat bedoelt de neurowetenschapper als hij praat over vrije wil? Conceptuele analyse van vrije wil gezocht -> een rol voor de #filosofie.
11 Mens=niet alléén biologisch wezen. Betekenis & waarden vallen buiten bereik natuurwetenschap. Dus alfa, gamma & filosofie niet overbodig.
12 Er zijn verschillende perspectieven op mens. Geen overkoepelende theorie van de mens nodig, maar inzicht in verhouding van perspectieven.
13 De geest heeft zijn beste tijd gehad. Het #brein is echter ook niet alles. #Brein is en blijft verbonden met lichaam en omgeving.
14 Bekijk de samenvattende film over lichaam & geest of kijk de losse lezingen terug.